Udržitelná produkce potravin
Informace o projektu
- Název: Udržitelná produkce a spotřeba potravin
- Registrační číslo: -
- Poskytovatel projektu: AV ČR
- Pro roky: 2025-2029
Partneři projektu
- Mikrobiologický ústav AV ČR – Centrum Algatech (vedoucí partner)
- Biofyzikální ústav AV ČR, v. v. i.
- Biologické centrum AV ČR, v. v. i.
- Sociologický ústav AV ČR, v. v. i.
- Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i.
- Ústav geoniky AV ČR, v. v. i.
- Ústav chemických procesů AV ČR, v. v. i.
- Ústav přístrojové techniky AV ČR, v. v. i.
- Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i.
Řešitel projektu
Prof. RNDr. Ondřej Prášil, CSc.
Hlavní cíl projektu
Hlavním cílem výzkumného programu je propojení ústavů AV ČR, univerzit a podniků v široké oblasti od získávání a spotřeby potravin až po s tím spojené společenské a zdravotní dopady. Projekt má významný aplikační potenciál, využívá již existující infrastrukturu aplikačních laboratoří pro řešení nových aktuálních problémů a výzev. Nedílnou součástí je poradenství odborné i laické veřejnosti, poskytování expertíz a konzultací a spolupráce se státní správou, s politiky, médii a profesními organizacemi.
Popis projektu
Budeme upřesňovat dlouhodobé scénáře i krátkodobé předpovědi dopadů změny klimatu na zemědělství a předávat je veřejnosti. Chceme zkoumat nové způsoby zvýšení obsahu organické hmoty v půdě. Zaměříme se i na analýzu půdního mikrobiomu a na pochopení podmínek prostředí, které jej ovlivňují. Plánujeme rozvíjet a aplikovat molekulárně genetické sekvenační a editační metody pro zvýšení užitkových vlastností a odolnosti plodin a mikroorganismů. Abychom mohli vyšlechtit odolnější plodiny, budeme zkoumat molekulární mechanismy působení biotických i abiotických stresů na rostliny. Pro urychlení a automatizaci výběru kmenů rostlin a mikroorganismů s požadovanými vlastnostmi chceme vyvíjet nové metody fenotypizace fotosyntetických organismů. Zaměříme se na výzkum vlivu potravin na střevní mikrobiom, imunitní reakci a celkové zdraví člověka. Budeme se zabývat kontaminací potravin, zejména ryb, organickými polutanty a mikroplasty. Na úrovni společenské budeme zkoumat roli samozásobitelství pro udržitelnou produkci potravin, plýtvání potravinami a etickou spotřebu potravin.