Centrum Algatech

Mikrobiologický ústav AV ČR, v.v.i. - vědecké pracoviště Třeboň

ŘASY

Ačkoliv se řasy považují tradičně za tzv. nižší rostliny, jde o skupinu zcela nepříbuzných organismů. Zatímco některé člověk spatří pouze pod mikroskopem, jiné dosahují mnoha metrové délky. Čeština má pro jednotlivé skupiny řas mnohdy krásné poetické názvy — skrytěnky, obrněnky, zlativky, krásnoočka, zelenivky, parožnatky. Jejich počet se odhaduje mezi 40.000 a 1 milonem druhů. Řasy jsou, fotosyntetizující organismy s jednoduchou stavbou těla, vývojově o polovinu mladší, než sinice, cca 1,5 milliardy let, jejich buňky mají jádro (tzv. Eukaryota) a jejich barva je dána různými pigmenty -  podle barvy také taxonomicky řasy rozlišujeme.

Hnědé řasy

Jedná se o mikroskopické sladkovodní i mořské rozsivky a jejich mořské mnohobuněčné příbuzné, chaluhy, jejichž stélka může dosahovat i mnoha metrů. Fosilní schránky rozsivek vytvořily 

mohutné vrstvy zemin, těžených pro stavebnictví například v jižních Čechách. Tento diatomit se používá i jako doplněk stravy pro vysoký obsah křemíku.  Chaluhy jsou hospodářsky velice významné, využívaly se pro výrobu potaše a sody, získává se z nich jód. V přímořských oblastech slouží jako krmivo a hnojivo, jsou zdrojem alginátů, které se využívají v potravinářství, medicíně, textilním průmyslu, konzumují se i přímo.

 

 

Schránky rozsivek. Foto: A.L. Brigger (Flickr) / CC BY-NC-ND 2.0

Zlativky. Zdroj:https://cs.wikipedia.org/wiki/Zlativky, (CC BY-SA 2.5)

„Podmořský les“ chaluh v Monterey Bay v Kalifornii.. Foto: Stef Maruch (Flickr.com)/CCBY-NC-SA 2

Zelené řasy

Společným znakem zelených řas je přítomnost stejných barviv (chlorofyl a + b, karoteny a xantofyly) a stejné zásobní látky, škrobu. Zelené řasy se staly chtěnou i nechtěnou součástí života lidí. Problémy dělají akvaristům, majitelům bazénů, zarůstají chladící věže elektráren, na druhou stranu se dostaly do jídelníčků celého světa jako speciality japonské nebo severské kuchyně, dietetické doplňky, jsou součástí krmných směsí pro ryby, některé ze zelených řas jsou využívány ve farmacii, kosmetice a produkci paliv.Mikroskopické zelené řasy se jako zelený prášek staly součástí různých doplňků stravy především řasy rodů Chlorella a Scenedesmus.

 

 

Scenedesmus. Foto: Antonio Guillén-Proyecto Agua, https://www.flickr.com/photos/microagua/

 

Chlamydomonas (česky koulenka). Foto: Antonio Guillén - Proyecto Agua, https://www.flickr.com/photos/microagua/

   

Chlorella vulgaris  Zdroj: http://www.wikiwand.com/de/Chlorella_vulgaris

Bičíkatá mikrořasa Chlamydomonas (česky koulenka) je uměle pěstována a sledována pro   možnost produkce účinných látek pro farmakologii, vedle toho je možné u ní inicializovat produkci vodíku, což je zajímavé z hlediska energetiky. Prehistorické zelené řasy se podílely na tvorbě ropy, schopnost produkovat veliké množství olejů má například zelená řasa Botryococcus. Jiná bičíkatá mikrořasa Dunaliella je využívána a uměle kultivována pro vysokou produkci b-karotenu a glycerolu. Mořské zelené řasy jsou potravinou nebo pochutinou v řadě oblastí světa. Tzv. zelený kaviár, nebo mořské hrozny – Caulerpa lentillifera – je nabízen v jihovýchodní Asii jako salát, mnohobuněčná Ulva se na Dálném východě používá sušená jako obal na sushi, jiný zástupce téhož rodu je jako „mořský salát“ nabízen na pobřežích severního Atlantiku.

 

MIKROSKOPICKÉ ŘASY

Mikrořasy jsou mikroskopické organismy schopné využívat světelné záření jako zdroj energie k syntéze složitých uhlíkatých sloučenin z CO2.  Díky jednoduché buněčné struktuře a růstu ve vodním prostředí, kde mají optimální přístup k vodě, CO2 a výživě, jsou obecně daleko efektivnější než vyšší rostliny. V současnosti se kultury mikrořas využívají jako doplněk lidské výživy, v akvakulturách vodních živočichů, pro zlepšení vlastností půdy či při bioremediacích. V souvislosti s ubýváním zdrojů fosilních paliv nabývá na aktuálnosti otázka obnovitelných zdrojů energie z řas.

 Přehled využitelných látek přítomných v mikroskopických řasách:

 Pigmenty / Karotenoidy b-karoten, astaxanthin, lutein, zeaxantin, canthaxantin, chlorofyl, phycocyanin, phycoerytrin, fucoxantin
Polynenasycené mastné kyseliny (PUFA) DHA, EPA, ARA, GAL
Vitamíny A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E, H, kys. listová, kys. pantothenová
Antioxidanty Kataláza, polyfenoly, superoxid dismutáza
Ostatní Antibakterální, antivirové a fungicidní látky, toxiny, aminokyseliny, proteiny, steroly a další

 

 

Mastné kyseliny

V posledních letech se stále více mluví o vlivu nenasycených mastných kyselin na naše zdraví. Jejich zdrojem jsou některé oleje (lněný, řepkový), ořechy, semena a především tuk mořských ryb, do kterého se tyto mastné kyseliny dostaly z potravy. Na počátku tohoto potravního řetězce pak stojí řasy. Zdroje vhodných mořských ryb nejsou bezedné, cena rybího oleje stále stoupá, genetická modifikace rostlin k produkci vhodných mastných kyselin je na svém počátku, proto se kultivace jednobuněčných mořských řas přirozeně produkujících omega-3 mastné kyseliny jeví jako perspektivní. Omega-3 mastné kyseliny neživočišného původu jsou rovněž přijímány vegetariány a příznivci raw stravy. V komerčním pěstování řas pro produkci tuků se využívají mořské druhy - Schizochytrium, Ulkenia, Crypthecodinium, Phaeodactylum, Nitzchia.

 

 

 

Rozsivka Phaeodactylum tricornutum. Foto: Foto: Alessandra de Martino and Chris Bowler, Stazione Zoologica and Ecole Normale Supérieure (Wikimedia.org) / CC BY 2.5.

Aminokyseliny a bílkoviny

Chlorella, sušená biomasa. Foto: Richard Lhotský

 

Pěstování řas pro produkci aminokyselin a bílkovin se věnuje na světě řada firem, vedle Spiruliny se komerčně využívá již zmíněná zelená řasa Nannochloropsis, která je geneticky upravena pro vyšší produkci bílkovin i světlejší barvu zajišťující lepší prostupnost světla řasovou suspenzí, nebo krásnoočkoEuglena, které stojí na pomezí řas a prvoků. Absence buněčné stěny zajišťuje až 93 % stravitelnost biomasy, jak uvádí společnost Euglena, Co. Čistý řasový protein z Chlorelly i mouku z této řasy nabízejí dnes ve velkém dvě společnosti — francouzská Roquette a americká Solazyme po několika letech vývoje. 

Autor textů: Mgr. Richard Lhotský, Ph.D., Centrum ALGATECH - Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i.

Závěrem: Látková přeměna se u člověka  vyvíjela a geneticky kódovala tisíce let pod vlivem přírodní stravy. V průběhu posledního století však došlo k tak rychlým změnám v životním stylu, ve složení stravy i ve stravovacích návycích, že se tyto změny musely dostat s naším " naprogramovaným " metabolismem do rozporu. Neodpovídající a nesprávná výživa je jednou z tzv. civilizačních chorob. Snad proto moderní věda tak usilovně hledá ideální potraviny a zdravé nutriční doplňky. Mikroskopické řasy tvoří základ přírodního potravního řetězce a zelená mikrořasa Chlorella jako čistý produkt přírody, má všechny předpoklady se jedním z takových doplňků stát. ( Autor textu: prof. RNDr. Jiří Masojídek, CSc., Centrum ALGATECH - Mikrobiologický ústav AV ČR, V. v. i. ).